Het resultaat van goed gedrag.

Goed gedrag! Wat is goed gedrag en wie bepaalt wat goed gedrag is?  . . . .  JIJ!
Hoe bepaal je dan wat goed gedrag is?
Door te kijken naar de uitkomst van je gedrag.
Kun je de uitkomst benoemen, levert het je wat op  en ben je daar tevreden over, dan is je gedrag goed geweest!
Simpel? . . .  Ja, uiterst simpel en houdt dat zo!
Goed gedrag is gelijk aan succesvol gedrag. De vraag is of wij dat ook zo ervaren?
Uit vele gesprekken die ik heb gevoerd concludeer ik dat mensen dit over het algemeen lastig vinden. Dat komt vooral omdat veel mensen van te voren niet of nauwelijks nadenken over de gewenste uitkomsten van hun gedrag. Wanneer jij niet nadenkt over je gedrag en je geen beeld vormt van hetgeen je wilt bereiken dan ‘overkomt je de uitkomst. Wanneer jij bewust kiest voor effectief gedrag bereik je dat wat jij daar mee wilt bereiken.

Vanuit een bepaalde mate van vanzelfsprekendheid en de gedachten over

bescheidenheid is de uitkomst iets wat je ‘overkomt’ en er wordt maar al te graag aan de omgeving overgelaten om te oordelen of je gedrag goed of niet goed is geweest. Daarmee stel jij je afhankelijk op van door anderen bedachte en gewenste uitkomsten. Dat levert maar al te vaak teleurstelling en ontevredenheid op. Wanneer je wel van te voren de tijd neemt om na te denken over de gewenste uitkomst van je gedrag, wordt jouw gedrag veel gerichter. Dan is de kans dat de uitkomst het gewenste resultaat laat zien vele malen groter.

Goed gedrag is een keuze. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat jij je bewust bent van je gedrag. Hoe bereik je dat?
Ik weet, dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want vaak reageer je op je omgeving en op voorkomende situaties. En achteraf beoordeel je of kom je er achter wat het effect is geweest. Wanneer de uitkomst niet is wat je bedoeld of verwacht had ben je nog wel bereid om je de vraag te stellen wat je beter anders had kunnen doen.
Voor bewust gedrag schakel je best je omgeving in. Vraag eens aan mensen in je omgeving zo af en toe eens kritisch te zijn en je te spiegelen met je gedrag. Wanneer je dat in diverse uiteenlopende situaties toepast ga je je patronen herkennen. Wat is in specifieke situaties jouw geëigende reactie en gedrag? Hoe meer jij je daarvan bewust bent hoe meer ruimte ga je ondervinden om bepaalde ineffectieve gedragingen ‘los te laten’.
Na enige tijd ga jij je steeds bewuster worden van je gedrag en ben je meer in staat in situaties bewust te kiezen voor ‘goed’ gedrag.