Stel je eens voor…

Stel je eens voor…

Door ons voorstellingsvermogen kunnen we herinneringen oproepen uit het verleden en kunnen we voorstellingen maken, ideeën bedenken en deze projecteren in de toekomst. Visualiseren is een van de mogelijkheden van onze mind. Als je fijne herinneringen hebt en leuke vooruitzichten wilt plannen is er niet zoveel aan de hand. Het wordt ingewikkelder als leuke vooruitzichten in duigen vallen of als er iets ingrijpends in je leven heeft plaatsgevonden. Ook kunnen er gewoonten en patronen zijn waarvan je je misschien onbewust bent en die je belemmeren voluit te leven.

Omdat het zo ingebakken is in ons systeem dat we pijn en angst willen vermijden, gaan we er verhalen van maken. Je kunt een gebeurtenis bijvoorbeeld verdringen, het verhaal zo aanpassen dat het niet zo erg is, of zelfs middelen gaan gebruiken. Soms is er schaamte in het spel of speelt er een oud schuldgevoel. Ook kan er angst voor de angst zijn. Je bent de verkeerde kant op gaan denken, piekeren, tobben dus. Zonder dat je er eigenlijk erg in hebt zie je opeens overal beren op je weg. Gedachten als; “Stel dat… “. “Had ik…. maar gedaan”, “Wat als…”, Wat denken ze van mij?”, wisselen zich in een razendsnel tempo af. Je past je zo aan dat je er zo min mogelijk last van hebt maar ondertussen word je geplaagd door gedachten en de bijbehorende angstige of nare gevoelens. Er ontstaat spanning in je lichaam en je slaapt misschien slechter, waardoor je uiteindelijk minder gaat functioneren. Veel mensen herkennen deze cirkelgang.

Stel je nu dit eens voor…

De werkelijkheid is, zoals ze is, we geven betekenis doordat we gekleurd zijn door onze cultuur, opvoeding, opleiding, aanleg, voorkeuren etc. We geven dus betekenis aan een gebeurtenis die gevormd is door die kleuringen. Daarbij is onze mind gek op patronen en vult snel iets in gesteund door eerdere ervaringen uit het verleden. Hierbij hebben we het idee dat we dat allemaal zelf doen.
Daarom is het van belang om te onderzoeken wat nou werkelijk is. Is het de idee, de gedachte, jouw beeld, angst erover die je uit de werkelijkheid haalt en er een verhaal van maakt? Angst of weerstand tegenover veranderingen worden ondersteund door verhalen die subjectief zijn. Daarbij denken we vaak in tweetallen, iets is goed of slecht. Het “slechte” gaan we dus zoveel mogelijk vermijden. En iedereen weet inmiddels wel hoe meer je iets wilt vermijden, hoe meer aandacht ernaartoe gaat.

Dus… stel je nu dit eens voor;
Alle beelden en gedachten verschijnen in jou, net zoals wolken in de lucht voorbij drijven. Wie is nou die beelden- gedachtemaker? Als deze beelden en gedachten in jou verschijnen… dan verdwijnen ze ook weer. Dat was altijd al eerder het geval, het is je alleen nog niet opgevallen. Er is waarschijnlijk ook niemand die je dat ooit verteld heeft. Die verschijningen, kun jij dus niet zijn. Piekergedachten zijn dus ideeën, beelden die niet bijdragen aan jouw functioneren en welzijn en houden je juist weg van geluk. Wil jij je (denk)beelden onderzoeken? Neem dan contact op met info@acus.nl