Leer van je valkuilen!

valkuilenWorkshop “Leer van je valkuilen!”

Ieder mens heeft zijn eigen ‘valkuilen’. Sommigen zijn zich daar helemaal niet van bewust en anderen herkennen dit en zijn zich bewuster van de eigen valkuilen. Een valkuil is een situatie waarin je, in reactie op een vraag of situatie, ver’valt’ in gedrag waar je jezelf in klem zet en wat niet constructief bijdraagt aan de voorkomende situatie.

Wanneer je niet geleerd hebt je valkuilen te zien en geleerd hebt dat je je gedragsrepertoire kunt aanpassen kan het zijn dat je met regelmaat in dezelfde soort ongewenste en mogelijk onbegrepen situaties terecht komt. Situaties waarin de omgeving weerstand laat zien, boos wordt, tegengas geeft of zelfs helemaal afhaakt. We zijn geneigd de oorzaak van ongewenste situatie buiten ons zelf te zoeken. We zijn verwond en dat is ons aangedaan. Wat we niet beseffen is dat de oorzaak ligt in onze eigen valkuilen.

Portia Nelson verwoordde dit als volgt:

I
I walk down the street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I fall in.
I am lost … I am helpless.
It isn’t my fault.
It takes me forever to find a way out.

II
I walk down the same street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I pretend I don’t see it.
I fall in again.
I can’t believe I am in the same place.
But it isn’t my fault.
It still takes a long time to get out.

III
I walk down the same street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I see it is there.
I still fall in … it’s a habit.
My eyes are open.
I know where I am.
It is my fault.
I get out immediately.

IV
I walk down the same street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I walk around it.

V
I walk down another street.

In deze inspirerende workshop leer je je eigen valkuilen herkennen en ga je zien welk gedrag jij in die situaties vertoont. Vaak is dit gedrag de ‘andere zijde’ van jouw kracht en zet je dit in om situaties te beheersen en naar je hand te zetten. Aan de hand van jouw kracht ga je bezig om dit in te zetten in voorkomende situaties. Dit reduceert de kans dat je een volgende keer in je eigen valkuil verstrikt raakt.

Je kunt je inschrijven voor deze workshop op diverse dagen in de komende periode, in de maanden februari en maart. De kosten van de workshop bedragen € 275,- p.p., incl. 21 % btw. De workshops zijn op onderstaande data van 09:30 uur – 16:30 uur en worden verzorgd op een prachtige, inspirerende en goed bereikbare locatie.

Schrijf je nu in voor deze inspirerende workshop en ga ervaren hoe jij je relatie met je omgeving hiermee versterkt.

 

Controle

  • Submit

Valkuilen?

“Wie niet bang is voor kuilen, is niet bang te graven”.

Ja, ieder mens valt met een bepaalde regelmaat in zijn eigen valkuil(en). We hebben het vaak zelf onvoldoende in de gaten, maar de meeste tegenwerking creëren we zelf. We kijken vooruit, maken plannen, stellen doelen en willen van alles en in de realisatie daarvan vormen de eigen valkuilen de grootste saboteurs.

Ik hoor sommigen denken; “Ik ken mijzelf redelijk goed en dat valt voor mij best mee!”. Ja, daarmee kunnen we het redelijk lang volhouden om onszelf voor de gek te houden, om ervoor te zorgen dat we het echte beeld in de spiegel zolang mogelijk afdekken en hoeven we niet toe te geven dat we de oorzaken bij onszelf  dienen te zoeken.

De vraag is; “Hoe erg vinden we dat?” In hoeverre hebben we daar last van?”

Oppervlakkig gezien lijkt het alsof we daar best mee om kunnen gaan, dat we niet zoveel last hebben van onze valkuilen en dat we goed in staat zijn te functioneren langs de randen van de valkuilen.
Er even dieper induikend, zien we dat de wijze waarop we onze valkuilen ‘negeren’ veel meer impact heeft. Het kost meer energie, levert meer frustraties en ergernissen dan we ons bewust zijn. Verder heeft het een behoorlijke negatieve invloed op onze relaties. Relaties met onze omgeving, klanten, collega’s, maar ook in onze persoonlijke relaties. ( 80 % van de relatieproblemen zijn terug te voeren op het negeren en/of ontkennen van onze valkuilen) En door er geen aandacht aan te besteden houden we onszelf meer van onze doelen af, dan we zelf in de gaten hebben. En vooral meer dan nodig is.

Wanneer iemand aangeeft dat hij last heeft van ons gedrag, zijn de meest gekende, soms wel soms niet uitgesproken, gedachten:

  • kijk eens naar je zelf
  • dat is jouw probleem
  • ik zal je uitleggen waarom ik zo doe
  • ik kan er ook niets aan doen
  • ja, zo ben ik nou eenmaal

Allemaal valkuilen, waarmee we alleen maar voorkomen om kritisch naar onszelf te kijken! En ze zijn allen contra productief!

Productief graven

De valkuilen die ook jij hebt, hoeven geen probleem te zijn. Deze gaan pas een probleem vormen wanneer jij je valkuilen negeert of ontkent dat ook jij die hebt. Je valkuilen serieus nemen, gaan ontdekken en deze integreren in jouw aanpak, zorgt ervoor dat je transparant bent naar je omgeving, dat je meer bereid bent erop aangesproken te worden.  Je bent samen met je omgeving in staat deze het proces, de relaties en de uitkomsten niet te laten verstoren.

Dat vraagt om de bereidheid je valkuilen in het licht te zetten, de ballast eromheen, je gedachten en overtuigingen, uit te graven. En om te accepteren en te laten zien dat de valkuilen bij jou horen. Net zo goed als je capaciteiten, je talenten en je gaven. Net als iedere ‘medaille’ heb jij ook twee kanten. De kant waar je graag het licht op laat schijnen en ook de andere kant, die je het liefst in de schaduw zet. Maar weet dat anderen iedere dag ook die schaduwzijde ook aan den lijve ervaren. Dus waarom zou je die zelf niet willen zien?

Haal winst uit je valkuilen en schrijf je nu in!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.