Eén van de moeilijkste dingen in een relatie is om echt naar je partner te luisteren.

Je hebt vaak niet of te laat in de gaten dat je in een “welles-nietes’ spelletje terecht komt. Je vertelt wat er allemaal niet deugt en betrekt daar de hele familie bij. Natuurlijk laat jij het niet ongemoeid voorbij gaan en zo vliegen de modderspetters in het rond.

Leren luisteren naar de ander vergt soms wat oefening. Je moet namelijk je impuls om meteen te reageren uitstellen. De woorden van de ander kunnen je genadeloos raken. Toch is het de moeite waard om het niet te laten escaleren. Bij het luisteren hebben we de neiging om ons te verdedigen tegen de aanvallen van de andere partij. Tenminste als je het als een aanval ervaart en je in een zelfbeschermingsmechanisme terecht komt.

Echt luisteren is horen wat er echt gezegd wordt. De pijn kunnen horen in de woorden die uitgesproken worden. Je zit tegenover je geliefde die pijn heeft ervaren en die dat wil uitleggen.

Als je het meteen gaat inkleuren en het alleen door je eigen bril ziet is er geen echte aandacht voor de ander. Als de ander pijn heeft kan het zijn dat het er venijnig of verdrietig uitkomt. Als je dat kunt onderscheiden dan is het besef dat je geliefde pijn heeft ervaren een eyeopener.

Je kunt de ander uitnodigen en vragen wat er aan de hand is. Wat je ook moet weten is dat als iemand pijn heeft er vaak oude pijn meekomt. Het kan zijn dat in het verleden basale, niet vervulde, behoeften nu ook aan tafel komen zitten. Het is altijd goed om onderscheid te maken dat wat jij hoort niet altijd het werkelijke issue is. Luisteren betekent je verdiepen in het anders zijn van de ander. Nieuwsgierig zijn wat de ander bedoeld zonder de ander te onderbreken en je eigen gevoelens voorop te plaatsen. Je kunt vragen of je het in je eigen woorden mag herhalen of dat je er iets meer van wilt weten. Dit oefenen en toepassen verstevigt ook je eigenwaarde omdat je daarmee laat zien dat je je niet meer laat bepalen door automatische gedrag en het verstevigt ook meteen de intimiteit met je geliefde.